Als te veel te weinig is – of te weinig te veel. Of beiden

Je kunt veel zeggen over de overheid, maar ze kaarten wel  problemen aan. Hoofd in het zand, nee, daar doen ze niet aan. Met campagnes halen ze taboes boven water. Schaam je niet, het is goed, we helpen je, kom er voor uit! Kinder- of oudermishandeling, geweld, roken, alcohol, kom er voor uit, zoek hulp!
Deze keer gaat het om schulden. De boodschap: schaam je niet, kom er voor uit, praat erover, schakel hulp in, we helpen in. Enfin, duidelijk. Supersympathiek ook om zo voor de mensen op te komen die het net even wat minder hebben. Tof, zo’n regering, die oog heeft voor die mensen, voor ons.

‘Maar,’ vervolgt de staatssecretaris het gesprek, ‘dan moeten ze wel ook wel mééwerken, dan moeten ze (wie zijn ze? Dat zijn altijd de anderen, dat zijn de schuldigen, hadden ze maar niet beter op moeten letten, niet zo stom moeten zijn, niet op afbetaling kopen, beter budgetteren, hun zaakjes op orde hebben: schuld!)  de schuldsanering in. Dat moeten ze dan wel willen.’ Aha, het blijkt dus een keuze.

Jaja, ze (ze, niet jij of ik, of mensen in de problemen. Nee, we kiezen ‘ze.’ Dat is nog lekker veilig ver weg. Zo lijkt het. In de werkelijkheid is het schrikwekkend dichtbij, staan de schulden en de deurwaarders om de hoek op je te wachten).

Maar goed, ‘ze’ moeten de problemen ‘ wel willen aanpakken.’  Ze, de schuldenaars, de boetedoeners, want hé, je had het kunnen weten, moeten weten! Nu, pak je schuld, pak je verantwoordelijkheid, nagel jezelf aan die paal en lijd.

Hoe blind kan je zijn, als overheid. Het stigma spat er vanaf. ‘Ze’ hebben het eigenlijk allemaal zelf veroorzaakt. Wij helpen je nu maar daarna moet je wel beter je best doen. Je moet wel wíllen natuurlijk.

Tof hoor, zo’n campagne van de overheid om mensen met schulden te helpen. Maar wie is hier de grootste schuldeiser? Juist, de overheid. Kan je de premie van de zorgverzekering niet betalen? Met een achterstand van zes maanden wordt ‘je dossier’ overgedragen aan het CJIB (die van de verkeersboetes). Vanaf dan mag je boeten voor je schuld. In plaats van 95 euro per maand voor de basisverzekering betaal je een ‘bestuursrechtelijke premie.’ Want, omdat het zoveel kost om de premie van ‘schuldenaren’ op deze manier te innen is de premie voor de zorgverzekering nu 130 euro per maand’. Waarbij eventuele aanvullende verzekeringen ineens geschrapt zijn. Dat terzijde.

En waar trek je aan het kortste eind als je ten einde raad  met een bult schuldeisers bij de gemeente aanklopt? Juist, bij diezelfde gemeente. En niet omdat de schulden te hoog zouden zijn. Integendeel. De ambtenaar lacht je zo ongeveer weg, was in gedachten al bij de volgende zaak. ‘Deze schuld is echt veel te laag, daar doen we niets mee.’

De impliciete boodschap:’Kom maar terug als de schuld meer dan 30.000 bedraagt, dán kunnen we je in een programma opnemen.’

Te laag, kan wel zijn, maar was het niet de bedoeling om in te grijpen voor het mis ging? Ik kan me ergens vaag herinneren dat er in de ‘schuldencampagne’ van de overheid de boodschap was: ook al zijn het maar twee maanden huurschuld, klop aan bij je gemeente!’

Om onverrichterzake weer terug te keren, blijkbaar. Met te weinig schuld. Die hen trouwens wel elke dag weer  opvreet en wakker houdt. Waardoor ze wakker liggen van bijdragen voor school, winterjassen, schoenen, de energierekening en de hypotheek.

Maar gelukkig mag het gezin terugkomen als de schuld vertienvoudigd is. Dat wordt dóórwerken want hoewel het anders lijkt zijn ze niet zo gemakkelijk in schulden.

Nu de schulden dus te laag zijn om in te grijpen, nu de betrokkene nog de energie en creativiteit hebben om verder te gaan werken, nu de huisuitzetting nog niet nabij is, het water nog niet afgesloten maar de deurwaarders wekelijks aankloppen, is het te vroeg om te helpen.

Dus  wachten we even tot de rij aan deurwaarders tot aan de weg staat en de kosten vertienvoudigd.

‘Succes hè, laten jullie nog even weten hoe het afloopt?’ riep de medewerkster van de Gemeente Het Gezin nog na.

 

 

 

 

 

 

 

Reageer

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd. *

Gerelateerde artikelen