ISBN

Wel of geen ISBN? Ik had geen idee.

Om een boek te verkopen is een ISBN niet verplicht. Om een boek niet alleen via eigen kanalen maar ook bij een boekhandel te verkopen, is het wél verplicht.

Oke, dan koop ik wel een ISBN; ik ga naar www.isbn.nl. en zie dat ik in 5 simpele stappen mijn ISBN kan aanvragen. Tot zover gaat alles vlotjes.

Maar dan: eerst een account maken met een uitgeversnaam (bedenk maar even wat; uitgeverij Binder vind ik zelf wel aardig). Dan lees ik dat ik een ISBN reeks kan aanvragen; leuk, maar ik heb nog maar 1 boek, nog net geen reeks. 1 ISBN dus; even 99 euro afrekenen graag.

Maar 10 ISB-nummers voor 258,-; dat dan weer wel. Misschien toch maar een reeks schrijven 🙂

Mijn eigen uitgever (en die van vele anderen, een account maken is voldoende) helpt me uit de brand. Bestel een ISBN voor 12,50. Dus, hé, ik heb hem! Eindelijk, mijn eigen ISBN.

Eindelijk klaar om tot publicatie over te gaan. Fijn, want ik weet dat er inmiddels wat mensen op wachten (neehee, geen honderden, maar een handjevol. Nou en, een handjevol wil mijn boek lezen, dat is toch tof!!).

Nu heb ik bedacht om, gewoon omdat ik het een leuk  en sympathiek idee vind, een gratis e-book te geven als je het papieren boek besteld. Niet uniek, meer auteurs/uitgeverijen doen dat; als je een boek besteld krijg je gratis het e-book erbij.

Ik dus de boel een beetje inrichten, e-pub maken, dat soort zaken.

Blijkt dat ik voor het e-book een aparte ISBN moet aanvragen hebben? Waarom? Het is hetzelfde boek, alleen in een andere uitgave. Voor een uitgave met hardcover hoef je toch ook geen nieuw ISBN aan te vragen?

Nu heb ik dan maar besloten om het boek niet als e-book te verkópen, maar wel gratis aan te bieden na een aankoop. In dat geval is er geen extra ISBN nodig. Het is een prima workaround maar toch wil ik voortaan mijn boeken ook alleen als e-book kunnen aanbieden; scheelt toch weer papier, is net even wat beter voor milieu en mens.

Als je denkt dat het schrijven van een boek moeilijk is, kijk dan eens naar het uitgeven….

En dan heb ik het nog niet eens over de aansluiting bij het Centraal Boekenhuis, nodig om in alle boekhandels te kunnen liggen en bij Bol.com bestelbaar te zijn. Dat zijn nog iets meer complexere en dure stapjes, eh, grapjes….

 

Reageer

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd. *

Gerelateerde artikelen