Tirade, deel 2

Ik hoorde het op de radio. Dat hij net zijn baan kwijt was en twee maanden achterliep bij zijn zorgverzekering. En nu schulden had.

Tegen wil en dank glimlachte ik, och, de beginneling.

Twee maanden, de mazzelaar. En dan praten over je schulden? Haha.

Nee, ik lach niet om schulden, want hoe klein of groot ook, ze verstoren alles.

Maar wat mooi, en wat goed dat de overheid nu een campagne lanceert om mensen openlijk te laten praten over hun schulden. Want dat was het, de man met zijn 2 maanden achterstand.  Een cmpagne om er over te praten. Je zou je bijna begrepen voelen.

Tot de deurbel gaat.

Ah, CJIB, de inning van de achterstand van de zorgverzekering. Want, tof hoor, zo’n verplichte zorgverzekering, maar als je de premie niet kunt betalen moet je na zes maanden, als boete, een dikke dertig procent extra betalen. Want tsja, als je je premie niet kunt betalen moet je als straf extra betalen. Superlogisch.

He, de volgende deurwaarder. Ah, Tribuut, van de inning van de gemeentebelastingen. Maar ik heb een verzoek om kwijtschelding lopen. Maakt niet uit mevrouw, eerst even betalen, 350 euro alstublieft. Oh, nog 200 explootkosten, danku.

Een dag later komt dezelfde aan de deur. Ik kon een ‘Goh, ben je er nu alweer, en kun je voortaan niet beter alles tegelijkertijd doen; niet heel efficiënt dit.’  niet binnenhouden. Hij verschoot van geen enkele kleur.

Zo’n schuldencampagne lijkt zo sympathiek maar hé, drie keer raden wie de grootste schuldeiser van Nederland is….Yup, de overheid.

Dus, ‘overheid’, als je iets wilt veranderen kun je misschien beter geen reclamecampagne voor heel veel euro starten, maar iets met kwijtschelding, of een herziening van het hele schuldenstelsel. Want weet je, het klinkt misschien gek, maar aan één deurwaarder heeft een mens eigenlijk wel genoeg.

 

 

You may also like...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *