Antwoorden

Ik krijg vaak de vraag ‘waar gaat het over?’ als mijn boek ter sprake komt. Dan zou je denken dat ik een kant en klaar antwoord op de plank heb liggen, dat ik in 2 of 3 treffende zinnen het verhaal kan neerzetten. Maar dat is niet waar. `Eigenlijk wilde ik typen ‘Niks is minder waar’ maar dat klopt natuurlijk niet; er is heel veel minder waar. Enfin, het lijkt wel of ik telkens weer de vraag voor het eerst krijg, en het antwoord ter plekke weer moet bedenken. Het antwoord: Het is in ieder geval geen egodocument, ervaringsverhaal, therapeutisch schrijven of om iets te verwerken. Nee joh, gek. Het is fictie; pure fictie. Over een moeder, een dochter en een vader. Over hoe je te onttrekken aan de genen van je familie, aan de vloek van een familie. Valt daar aan te ontkomen? Kun je je eigenlijk wel losmaken, en hoe doe je dat? Of zijn de banden zo strak dat er niet aan te ontkomen valt, zelfs als je de enige overgeblevene bent? Over een meisje met haar vader en een moeder die in haar afwezigheid mogelijk nog aanweziger is dan toen ze er nog was. Over leven, dood en familie, over psyche, lot, sex, wreedheid en ongemak. Maar tegelijk hoopvol en onverwachts licht. Ook Het antwoord Hoe is het voor de zevenjarige Lizzy om op te groeien met een depressieve moeder, die dagelijks worstelt om overeind te blijven, en een vader die meer bezig is met het coachen van zijn actrices met podiumangst dan met zijn gezin? Kan Lizzy nog iets doen om haar moeder te helpen, of is het niet tot last zijn het beste wat ze kan doen? Dat ook dat niet genoeg is merkt ze wanneer haar moeder valt en Lizzy en haar vader het alleen moeten zien te rooien. Dat lijkt wonderlijk te lukken, totdat ook Lizzy de schijn niet meer op kan houden. Gaat zij hetzelfde lot tegemoet als haar moeder? Is het onvermijdelijk, of kan zij zich er wél aan onttrekken?

You may also like...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *